Onze tijdlijn

Van Smartlap tot opera

5 May 2024

Verslag van Smartlap tot Opera

Wat hebben we een geluk gehad op de 15e editie van van Smartlap tot Opera d.d. 26 mei 2024, 15.00 uur. Ik heb het nu over het weer. De eerste keer dat ik op buienradar keek die dag was de situatie voor die middag onheilspellend. Dus ik dacht dat het optreden niet door kon gaan. Een paar uur later was de situatie op buienradar al anders en dan denk je: ‘Wie weet hebben we geluk.’

Rond 13.30 uur kwamen we bij de Koeweide voor de soundcheck en toen regende het nog. Door de regen terug naar de auto, want ik werd erop attent gemaakt dat sinds kort ook voor de zondag parkeergeld voldaan moest worden. ’s Morgens stond op de site van de Gemeente Rotterdam nog dat op zondag het parkeren, met uitzondering van de parkeergarages, vrij was. 

Wisten jullie dat je op een tribune kan zitten en onder een tribune kan schuilen voor de regen? 

Rond 14.00 uur werd het droog en dat is zo gebleven tot even na vijven en toen kwam er een lading water naar beneden…! Gewoon verschrikkelijk. Een complete wolkbreuk. De organisatie had in al haar wijsheid besloten om twee nummers te schrappen en dat was net voldoende om voor de bui weg te zijn. Ach, arme opruimers, geluidstechnici en anderen die nog druk bezig waren. Hopelijk hebben ze onder de tribune een droog plekje gevonden.

Even terug naar de soundcheck, die In allerijl voltooid werd, want die was  een uur verlaat. Het orkest was er, een deel van de tribune werd bezet door de leden van het Amsterdams Operakoor en het Rotterdams Operakoor (alfabetische volgorde) en het andere deel door De Hoekse Tranentrekkers met hun Plengers (orkest) en een aantal accordeonorkesten en de blazers en slagwerkers van orkestvereniging Wilton. 

Er waren ook de nodige solisten. Geheel in willekeurige volgorde van het programmaboekje: Dave van der Wal (presentatie,) Jean Gruter (dirigent en muzikale leider), Donij van Doorn (sopraan) Filipe Faustino (bariton, Ago Verdonschot (bariton), op de accordeon: Paula en Anny van Wanrooy), muziekartiest (Edwin van der Toolen) en op doedelzakken: de Myles Brothers.

Het werd, zoals in voorgaande jaren weer een gezellige chaos, inzetten werden soms aangegeven en dan weer niet. Wanneer wel staan en wanneer niet. Wat zingen we mee en wat weer niet. De koren waren niet synchroon geïnstrueerd. Wat een gezellig staan en zitten opleverde. Meerstemmigheid, waarop druk was geoefend, is op de koeweide altijd een zwak punt. Ach, als we met ons allen de melodie zingen klinkt het toch alleraardigst. 

Een zwak punt in de organisatie zijn ook de consumptiebonnen, wij als doorgewinterde VSTO-ers weten dat ze er zijn en dus vragen wij ernaar, maar voor onze Amsterdamse vrienden die van niets wisten werd niet gezorgd. Toen wij dat in de gaten hadden hebben wij maar voor ze gezorgd. Zingende collega’s moeten vertroeteld worden. Dat in verband met  tijdgebrek en het bizarre weer nauwelijks gebruik is gemaakt van de consumptiebonnen, daar kunnen wij WEER niets aan doen.

Met vriendelijke groet,

Koos (bas)

Terug