dirigent

Ago Verdonschot is dirigent en zanger. Koren waar hij op dit moment leiding aan geeft zijn: het Rotterdams Operakoor, Viva La Musica uit Uden, het Amsterdams Operakoor en het Haarlems Gemengd Koor.

Repertoire

Het repertoire van Ago omvat o.a. missen van Haydn, Mozart, Schubert en Gounod, het Requiem van Fauré, The Messiah van Händel, The Armed Man van Karl Jenkins, die Jahreszeiten van Haydn en die erste Walpurgisnacht van Mendelssohn.

Hij dirigeerde de Londense Versie van ein Deutsches Requiem van Brahms en het Requiem van Verdi.

Scenische en concertante opera’s

Na zijn eerste opera, Attila van Verdi, dirigeerde hij scenische en concertante opera’s en fragmenten uit werken van Gluck, Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi, Mascagni, Leoncavallo, Boito, Puccini, Bizet, Gounod, Wagner, Meyerbeer, Tsjaikovsky, Borodin, Smetana en Stravinsky.

Operettes

Ago dirigeerde eveneens Strauss operettes, o.a.: der Zigeunerbaron en Die Fledermaus en operettes van Kálmán, Léhar, Gilbert & Sullivan en Offenbach.

Zanger

Als zanger heeft Ago een aanzienlijk repertoire opgebouwd met opera- en operette-aria’s, duetten en muziek uit de Mediterranée, verder oratoriumwerken waaronder: het Requiem van Brahms, Duruflé en Fauré, The Armed Man van Karl Jenkins tijdens een concert met het Hastings Philharmonic Choir in Hastings in Engeland. Tevens zong hij de baritonpartij in de 9e Symfonie van Beethoven.
Als zanger was hij ook te horen als Christus in de Mättheus Passion van Bach en de baspartij in het Requiem van Mozart.

Liedrepertoire

Zijn liedrepertoire omvat werken van Schumann, Brahms, Schubert, Fauré, Poulenc, Vaughan-Williams, Grieg en Strauss. Tijdens de Operadagen Rotterdam is Ago één van de vaste solisten bij Van Smartlap tot Opera met concerten in De Doelen te Rotterdam en op de Koeweide in Crooswijk.

Concertreizen

Ago maakte op uitnodiging concertreizen naar Engeland, Schotland, Italië en Sint-Petersburg, waar met solisten van het Mariinsky Theater en een projectkoor een aantal concerten werd gegeven.

Verder dirigeerde hij:

– het Requiem van Verdi en in het Amsterdamse Concertgebouw een concertante uitvoering van I Lombardi.
– het Weihnachtsoratorium van Bach in Haarlem;
– 2016: Opera Nabucco van Verdi in De Doelen te Rotterdam met Bastiaan Everink in de hoofdrol;
– 2017: Opera Carmen van Bizet in De Doelen te Rotterdam met Tania Kross in de hoofdrol, gedeeltelijk scenisch;
– 2018: Opera L’elisir d’amore van Donizetti in De Doelen te Rotterdam, gedeeltelijk scenisch.
– 2019: Opera I Lombardi van Verdi in de Doelen te Rotterdam, gedeeltelijk scenisch;
– 2020: Opera I Puritani van Bellini in de Doelen te Rotterdam, met John Osborn en Lynette Tapia in de hoofdrollen, gedeeltelijk scenisch.